Sporten met plezier

Beste jeugd van ES OnSight,

Wij vinden het fijn dat je elke week met veel plezier bij onze club kunt sporten. Veel klimmen, trainen, spelen, stoeien en kletsen. Dat geeft een fijne sfeer en dat willen wij graag zo houden. Dat je jezelf vrij voelt en lekker bezig kunt zijn. Dat je het idee hebt dat je je nergens zorgen om hoeft te maken, dat je je veilig voelt. Een veilig sportklimaat noemen we dat. Om die sfeer goed te houden is het belangrijk dat we ons met elkaar goed gedragen. Als vereniging willen we daar alles aan doen. Wij denken dat jij dat ook wilt.

 

Wat wij willen is:

  • dat je rekening houdt met elkaar en met andere klimmers in de hal;
  • dat je bij alle gezelligheid de klimveiligheid niet uit het oog verliest en instructies hierover van de trainer direct opvolgt;
  • dat je op tijd komt bij de training;
  • dat je de opdrachten van de trainer uitvoert.

Wat wij niet accepteren is:

  • schelden naar elkaar;
  • als iemand aan het woord is (of dat nou je trainer is of een lid van je klimgroep) en jij daar doorheen gaat praten of schreeuwen;
  • pesten (ook via je bijvoorbeeld je Iphone);
  • duwen, slaan of spugen;

Kortom. Je gedraagt je netjes. Gewoon zoals je zelf ook behandeld wil worden.

Heel soms kan het zijn dat er iets aan de hand is, waardoor je het niet meer leuk vindt, dat je niet meer veilig kunt sporten en spelen. Dat iemand anders, wie dat dan ook is, dingen doet die jij niet wil of waarvan je het idee hebt dat ze over jouw grens gaan. Soms is dat moeilijk te bepalen. Je voelt je er in ieder geval altijd heel ongemakkelijk bij. Vaak lijkt het in het begin niet zo erg, maar je voelt jezelf er steeds slechter door.

Denk maar aan bedreigingen, of iemand die steeds overdreven aandacht voor je heeft, of iemand die aan je zit, of iemand die zegt dat je dingen moet doen, die je niet wilt of iemand die rare foto’s aan je laat zien op zijn/haar mobiel.

Kan best zijn dat je je vergist, maar als je jezelf er ongemakkelijk bij voelt, bespreek het dan zo snel als mogelijk met iemand die je vertrouwt.

Allereerst met je ouders en als je daar tegenop ziet, bijvoorbeeld eerst met je trainer. Wat er ook gebeurt en hoe moeilijk je het ook vindt: zet altijd direct de stap om het te bespreken. Je zult altijd iemand vinden om naar je te luisteren en je te beschermen. Daarnaast heeft ES OnSight ook een vertrouwenspersoon die je kan helpen. Hier kun je meer info hierover lezen.